Неділя, 05.05.2024, 17:02
Протест проти дій політичних мародерів
Приветствую Вас Гість | RSS
Меню сайта
Наш опрос
Чи є сенс боротися з владою в час кризи
Всього відповідей: 101
Главная » 2008 » Грудень » 19 » Що робити, якщо Вам запропонували написати заяву на звільнення?
Що робити, якщо Вам запропонували написати заяву на звільнення?
11:16
Сьогодні багато людей опиняються на вулиці завдяки чи то кризовій ситуації в країні чи то бажанням роботодавців не зменшувати прибутки та позбавитися від незручних робітників. Причини можуть бути різні, але результат один – Вас викликає керівник і повідомляє про звільнення. В залежності від того, що скаже Вам керівник, та від Вашої сімейної ситуації можна діяти по різному. Отож озвучимо основні можливі варіанти розвитку подій.

1. Вам пропонують написати заяву на звільнення за власним бажанням. Якщо Ви пишете заяву, то в подальшому претензії до роботодавця виказати буде складно, хіба що Ви встигнете забрати заяву до того часу, як прийде час звільнення, або ж після дати звільнення Ви виходите на роботу, при цьому Ваша заява вважається недійсною (Стаття 38 КЗпП України). Тож подумайте, чи готові Ви просто піти з роботи, не отримавши жодних компенсацій, можливості оскаржити звільнення та можливості отримувати компенсацію від фонду страхування від безробіття (хоча теоретично з 91 дня Ви маєте право отримувати допомогу по безробіттю, якщо доживете) . Про розвиток подій при Вашій відмові писати заяву поговоримо далі.
2. Вам пропонують написати заяву, де причиною звільнення вказується угода сторін. Якщо Ви пишете таку заяву, то в подальшому маєте змогу звернутися до державної служби зайнятості для отримання допомоги по безробіттю. Ви можете звернутися за допомогою на випадок безробіття лише за місцем реєстрації. В цьому випадку допомога по безробіттю виплачується з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в державній службі зайнятості. Але розмір та умови отримання цієї допомоги розраховуються окремо для кожного безробітного. Розмір допомоги по безробіттю для особи що протягом останніх 12 місяців працювала (сплачувала страхові внески) не менше 26 тижнів складатиме:
- при страховому стажу до 2-х років: 50% від середньомісячного доходу (це всі гроші, з яких Ви платили страхові внески)
- від 2 до 6 років - 55%;
- від 6 до 10 років – 60%;
- понад 10 років - 70 %.
Але ця допомога не може бути вищою не може бути вищою за середню заробітну плату, що склалася в галузях національної економіки відповідної області (не там, де Ви працювали, а де Ви зареєстровані ) за минулий місяць (стаття 23 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття )
Тепер наведемо приклад: я, молодий спеціаліст, живу в Броварах, працюю в Києві, мій страховий стаж складає 3 роки, дохід, з якого сплачувалися страхові внески, складає 2,5 тис грн., а середня зарплата в моїй галузі по Київській області (Київ не входить в розрахунок) за визначення Кабміну складає 1 тис грн. Яку ж допомогу я можу отримати? Всього 1 тис грн., бо 55% від 2,5 тис складає 1375, а це більше ніж 1 тис.
Тож подумайте чи варто погоджуватися на улесливі слова керівництва, що ви станете на біржу і будете не працюючи отримувати 70% від заробітної плати. Окрім того, при звільненні за згодою сторін, Ви не можете відкликати свою заяву та оспорити своє „звільнення” в будь-яких органах (чи то суд чи то комісія з трудових спорів).


3. Якщо роботодавець просто каже Вам, що Ви звільнені без вказування причини. Відразу після отримання документів про звільнення Ви можете сміливо йти до суду. За законом у разі порушення роботодавцем закону про працю Ви маєте право на отримання компенсації у розмірі тримісячної зарплатні. За звичай суд присуджує оплату усіх судові витрати також тому, хто порушив закон.
4. Якщо роботодавець звільняє Вас з причин реорганізації, скорочення штату чи банкрутства. З законом Ви маєте право на отримання вихідної допомоги у розмірі не менше ніж місячна зарплатня.
5. Якщо роботодавець звільняє Вас через прогул, порушення трудової дисципліни, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці (в народі це називають звільнення по статті), варто звертатися до суду - всі ці вказані причини мають бути доведені роботодавцем, а зробити це надзвичайно складно.
6. За законом роботодавець не може зменшити Вам зарплатню без Вашої згоди, якщо таке сталося звертайтеся до суду.
7.У разі втрати Вами частини заробітної плати внаслідок вимушеного тимчасового скорочення нормальної тривалості робочого часу та перерви в отриманні заробітної плати, Ви маєте право звернутися до фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для отримання допомоги по частковому безробіттю (Стаття 24 Закону України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття)
З усього вище сказаного, хочу зробити висновок, що не вартопогоджуватися на звільнення, якщо Ви не впевненні, що зможете знайти роботу чи що допомоги по безробіттю Вам вистачить на прожиття. Чим більше людей, що погоджуються на такі звільнення, тим більша впевненість у роботодавця, що за вчинене йому нічого не буде. Не бійтеся звертатися до суду чи до комісії по трудових спорах, не бійтеся захищати свої права. Не мовчіть, коли звільняють людину, що працювала поряд, підтримайте її, бо завтра Ви можете опинитися на її місці

При відмові писати заяву за згодою сторін чи за власним бажанням Ви маєте бути готовим до тиску на Вас як роботодавця, так і працівників, що залишаються. Цей тиск може виявлятися виявленням порушень, таких як запізнення, використання Інтернету не в робочих цілях тощо. Все це не є грубим порушенням трудового розпорядку, за це Вам можуть дати лише догану (без Вашого підпису догана не є дійсною), але кожну з них треба буде довести, якщо Ви звернетеся в суд. Маючи дві догани протягом року роботодавець може Вас звільнити. Тож якщо Ви потрапили в таку ситуацію не давай те змоги роботодавцю застосувати до Вас дисциплінарне стягнення.
Також є такі випадки, коли роботодавець відмовляється підписувати обхідний лист, без якого Ви не можете отримати трудову і стати на біржу, тому що Ви не погасили кредит взятий за порукою роботодавця, не написали заяву на підвищення відсоткової ставки по подібному кредиту і таке інше, Ви пишете заяву на ім’я роботодавця про те, що Ви просите надіслати трудову книжку у вказаний законом термін і надсилаєте замовним листом з описом. При неповерненні, знову ж таки йдемо до суду і в заяві вказуємо, що бажаємо стягнути з роботодавця недоотриману зарплату, компенсацію, допомогу по безробіттю тощо.

Майже неможливо буде захистити свої права людям, що працювали неофіційно або як підрядники або отримували основну частину доходу в конверті.



Просмотров: 6441 | Добавил: protest | Рейтинг: 4.7/3 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Всього в мережі: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz